Botoks Uygulaması
Clastridium botulinum adlı bakterinin laboratuvar ortamında saflaştırılması ile elde edilen bir ilaçtır. Botilinum toksini olarak bilinen botoks uygulaması mikroenjeksiyon yöntemiyle uyguladığı bölgedeki kas akvititelerini engelleyen, tıbbın sadece estetik amaçlı değil bir çok alanında da tercih edilen bir tedavi yöntemidir.
Botoks, kişinin mimik hareketi ve yaş faktörü ile ortaya çıkan ince kırışıklıkların giderilmesi; genellikle alın, baş ortası, göz çevresi (kaz ayakları) ve sigara çizgisi gibi bölgelerdeki kas hareketlerini bloke ederek, terlemeyi ve migren ağrılarını 4-6 ay arasında geçici süre ile durdurur.
Botoksun Kullanım Alanları
Yüz ve boyun bölgesindeki ince kırışıklıkların tedavisi
Migren ve Nörolojik tedaviler
Aşırı terleme tedavisi
Diş sıkma tedavisi
Botoksun Etkisi
Botoks işlemi uygulandıktan 3-7 gün sonra etkisini göstermeye başlar. Etkinliği kişiden kişiye değişmekle beraber 4-6 ay arasında devam eder. Ardışık yapılan botoks uygulamalarında kalıcılık süresi artabilir.
İşlem sonrası uygulanan bölgede geçici şişlik, morarma, nadiren göz kapağında düşüklük yapabilir. Sağlığımız açısından ciddi bir yan etkisi yoktur. Alanında uzman hekimler tarafından uygulanmalı, aksi takdirde istenen etki elde edilmeksizin, istenilmeyen komplikasyonlar görülebilir.
Botoks Uygulaması Kimlere Yapılmaz
Botoks uygulaması gebelik ve emzirme döneminde henüz tam olarak zararlı bir etkisinin olup olmadığı bilinemediği için bu dönemde önerilmez.
Botoks İşlemi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler?
Hamam, sauna ve sıcak sudan kaçınılmalı
Gün içerisinde ağır spor yapılmamalı
İşlem sonrası yan, yüz üstü yatılmamalı, dik pozisyon oturulmalı
Aşırı alkol tüketiminden kaçınılmalıdır.
Uygulama yapılan bölgeye makyaj ve masaj yapılmamalı, lazer uygulamalarına bir gün süre ile ara verilmelidir.
Botoks uygulaması kişinin sosyal hayatını etkilediği gibi öğle arası tatilinde dahi yapılabilen kısa bir işlemdir.